Vitamín K: vliv na zdraví, zdroje a jeho nedostatek
Co je Vitamín K?
Vitamín K byl objeven v roce 1935 jako hlavní prvek v boji proti silnému krvácení u slepic. Momentálně je vliv zejména vitamínu K2 stále nedoceněn.
Existují dva druhy Vitamínu K a to Vitamín K1 a Vitamín K2. Vitamín K1 je syntetizován rostlinami a nazývá se fylochinon, Vitamín K2 je produkován bakteriemi a nazývá se menachinon.
Vitamín K hraje v těle velmi významnou roli. Vaše tělo potřebuje Vitamín K k výrobě proteinů při srážlivosti krve, proto je častým znakem nedostatku vitamínu K právě silné krvácení. Vitamín K hraje také roli při vstřebávání vápníku a tím tedy zlepšuje vaše kosti.
Studie ukazují, že vitamín K2 působí na dobré zdraví a kardiovaskulární systém, zatímco vitamín K1 ovlivňuje zejména srážlivost krve. Lidské tělo navíc neumí přeměnit vitamín K1 na vitamín K2 a obráceně (umí to jen některá zvířata).
Vliv Vitamínu K na lidské zdraví:
Zlepšuje zdraví srdce
Vitamín K napomáhá při prevenci infarktu a zlepšuje stěny srdce.
Prevence proti rakovině
Vitamín K je znám, že napomáhá v boji proti rakovině a bujení nádorů. Vitamín K dle studií pomáhá zlepšovat stav u pacientů s rakovinou prostaty a střev.
Silné krvácení při menstruaci
Nedostatek Vitamínu K se také projevuje silným krvácením při menstruaci u žen, proto je důležité tento vitamín užívat, jelikož právě on zabraňuje silnému krvácení.
Pro správnou funkci mozku
Některé studie poukazují na to, že Vitamín K bojuje při prevenci proti alzheimerově chorobě. Vitamín K právě zabraňuje přebytku vápníku v těle a tím zlepšuje funkci mozku.
Další pozitivní účinky na zdraví:
- podporuje regulaci cukru v krvi
- posiluje imunitní systém
- posiluje paměť
- vitamínu K2 chrání pokožku a zabraňuje tak předčasnému stárnutí
- posiluje kosti
Vitamín K a jeho vstřebávání:
Vitamín K se vstřebává za pomocí tuku a proto je vždy dobré při zelenině přidat i trošku olivového oleje, ať je efekt co nejlepší. Vitamín K1 můžeme najít hlavně v zelenině, která má zelenou barvu. Vitamín K2 zase najdeme v sýrech, jogurtech, kysaném zelí atd. Když tedy budete jíst například zeleninový salát je dobré přidat nějaký ten tuk jako je například avokádo nebo kokosový olej. Celkově se v těle vitamín K moc dlouho nedrží a proto je dobré jíst zeleninu často právě pro obnovu tohoto vitamínu.
Vitamín K hraje důležitou roli při srážlivosti krve a proto je dobré užívat oba vitamíny K1 i K2.
Zdroje Vitamínu K v potravě:
Nejlepším zdrojem Vitamínu K je zelenina nejlépe zelené barvy.
Kapusta
Kapusta je králem vitamínu K a často se řadí také do tzv. superpotravin. Kapusta je také bohatá na vápník a draslík.
Špenát
Dalším dobrým zdrojem vitamínu K je špenát, který obsahuje vitamíny A,B,E, ale také magnésium. Špenát je nejlépe jíst čerstvý bez vaření a smažení, jen tak zachováte všechny vitamíny.
Růžičková kapusta
Růžičková kapusta je také napěchována Vitamínem K, ale ne každému musí chutnat.
Kysané zelí
Tato lahůdka je plná Vitamínu K a proto si ji dopřávejte co nejvíce.
Další zdroje Vitamínu K, které je dobré jíst:
- Brokolice
- Hovězí játra
- Kiwi
- Avokádo
- Sýr
- Kuřecí maso
- Kuřecí játra
- Máslo
- Mléko
- Borůvky
- Nakládané okurky
Mnoho studií poukazují na to, že Vitamín K pomáhá v boji proti cukrovce, rakovině, osteoporóze.
Nedostatek Vitamínu K1,K2
U většiny lidí dochází jen velmi málo ke stavu, kdy mají nedostatek Vitamínu K. Pokud má člověk nedostatek Vitamínu K dochází většinou k srdečním problémům, silné menstruaci u žen a krvavé stolici. Jak předejít nedostatku Vitamínu K? Nejlépe to vyřešíte, když budete jíst čerstvou zelenou zeleninu.
U koho se projevuje nedostatek Vitamínu K nejčastěji?
Často jsou to lidé, kteří mají velmi špatné stravovací návyky, dlouhé období užívání antibiotik, alkoholismus, léky na cholesterol nebo také lidé s nemocnými játry. Velmi často se také nedostatek vitamínu projevuje u lidí, kde jejich organismus neumí správně zpracovávat tuky.
Příznaky nedostatku Vitamínu K
- krvácení z nosu
- velmi tmavá stolice s krvavou stopou
- krvácení na pokožce
- častá tvorba modřin
- silná menstruace
Vitamín tedy K2 hraje významnou roli v našem zdraví a je často podceňován. Je dobré se na něj zaměřit a vyhledávat potraviny a zdroje s vysokým obsahem. Nedostatek právě tohoto vitamínu může mít za následky zhoršující se zdravotní problémy v naší uspěchané společnosti.