Rukola: 11 účinků na naše zdraví (Eruca Sativa)

rukola a zdraví

Jaké účinky a vitamíny má rukola?

Jeden šálek čerstvé rukoly obsahuje vápník, draslík, vitamín C, foláty a fosfor.

  • Fosfor 10 mg
  • Vápník 32 mg
  • Folát 19 mcg
  • Vitamín C 3 mg
  • Vitamín K 22 mg

1. Rukola obsahuje antioxidanty

Rukola je dobrým zdrojem antioxidantů, které zabraňují volným radikálům útočit na naše buňky. Příliš mnoho volných radikálů v našem těle a nedostatek antioxidantů, může být předpokladem ke vzniku mnoha chorob.

2. Podporuje zdraví srdce

Rukola obsahuje draslík a hořčík, což jsou důležité minerály pro náš kardiovaskulární systém. Draslík nám pomáhá při vysokém tlaku a hořčík zabraňuje křečím.

3. Rukola a hubnutí

Může rukola pomáhat při hubnutí? Jako každá zelenina i rukola pomáhá při hubnutí, jelikož má velmi málo kalorií a spoustu vitamínů a antioxidantů, které jsou při hubnutí důležité. Antioxidanty nám pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu, který způsobuje stárnutí buněk. Přidání rukoly do diety je určitě dobrý nápad, jelikož vás také zásobí dostatkem vlákniny, která zlepšuje trávení.

4. Zdravé silné kosti

Pokud chcete mít zdravé a pevné kosti, pak je dobré přidat do vašeho jídelníčku rukolu. Rukola obsahuje důležitý vitamín K, který pro kosti společně s vápníkem nepostradatelný. Některé studie poukazují na to, že pravidelný přísun vitamínu K a vápníku chrání člověka před zlomeninou a osteoporózou. 

rukola-vitamíny

5. Rukola posiluje imunitu

Vitamín C v rukole pomáhá ničit volné radikály, které způsobují oxidaci buněk a mohou díky nim vznikat další nemoci. V rukole najdeme také měď, která pomáhá při tvorbě bílých krvinek. Nesmíme zapomenout také na karotenoidy a spoustu minerálů, které udržují člověka zdravého.

Rukola obsahuje také flavonoly, které mají antioxidační účinky v našem těle.

6. Prevence proti rakovině

Rukola obsahuje sloučeninu pod názvem sulforaphane. Sulforaphane můžeme nalézt také v další zelenině. Vyznačuje se nahořklou chutí a hlavně pomáhá při prevenci proti rakovině. Jeho pozitivní účinky jsou hlavně díky potlačování enzymu HDAC, který je spojený s růstem rakovinových buněk v těle.

7. Rukola a hubnutí

Rukola dodá našemu tělu spoustu živin a proto je vhodná do diety. Dále má velmi málo kalorií a proto si ji můžeme dopřát ve velkém množství právě i v dietě (přidáním do nejrůznějších salátů a hlavních jídel). Rukola je také dobrým zdrojem antioxidantů, které bojují proti volným radikálům, což zpomaluje stárnutí buněk.

8. Zmírňuje záněty a infekci kůže

Rukola může pomáhat snižovat zarudnutí a další projevy kožních nemocí. Rukola totiž obsahuje flavonoly, které mohou mít protizánětlivé účinky. Rukola navíc obsahuje Vitamín A, který je důležitý pro naši kůži.

9. Prevence proti cukrovce

Zelenina, která má zelenou barvu obsahuje antioxidanty. Některé antioxidanty obsažené v rukole pomáhají snižovat hladinu glukózy a oxidační stres v těle.

10. Pomáhá při výkonu

Nitráty nebo také dusitany jsou vhodné pro zvýšení vytrvalosti. Nitráty obsažené v rukole také pomohou snížit vysoký tlak a zlepší stav kardiovaskulární soustavy.

Rukola podle něktrých studií může pomáhat okysličovat krev během cvičení.

11. Rukola a zdraví očí

Rukola obsahuje antioxidanty a to hlavně tzv. Karotenoidy, které chrání naše zdraví očí a brání před vznikem makulární degenerace, která se objevuje zejména u starší populace. Makulární degenerace může způsobit i slepotu. Mezi nejvýznamnější karotenoidy v rukole patří beta karoten, zeaxanthin a leutin. Tyto silné antioxidanty pomáhají naše oči chránit před UV zářením a zároveň chrání retinu. Pokud chcete mít zdravé oči, tak určitě zařaďte do vašeho jídelníčku jídlo bohaté na karotenoidy.

A co Rukola v těhotenství?

Rukola obsahuje množství antioxidantů a minerálů a tak je dobrá i pro nastávající maminky. Rukola obsahuje také foláty, které pomáhají tělu vytvářet nové buňky, což je důležité pro zdraví vývoj plodu. 

rukola

Rukola a její použití

Rukolu můžeme použít nejlépe k dochucení salátů a nebo také do baget. Často se dochucuje citrónem a podává se k masu jako příloha. Rukola dodá jídlu nahořklou chuť a proto ji buď milujete a nebo ji doslova nenávidíte.