Proč jíst ředkvičky? Zlepšují trávení a mají málo kalorií

ředkvičky a zdraví

Ředkvičky a 10 jejich účinků na naše zdraví

Ředkvičky se používají v domácí medicíně po světě již celá staletí a to zejména v řeckoarabské tradiční medicíně Unani a dokonce i v Arjuvédě. Ředkvičky pomáhají zlepšovat zdraví jater, zlepšují trávení a pomáhají v boji proti některým druhům kvasinek. Velkou výhodou je navíc to, že mají velmi málo kalorií a nízký glykemický index.

1. Jsou plné vitamínů a vlákniny

Ředkvičky jsou křupavé, chutné a plné vitamínů a vlákniny. Ředkvičky jsou dobrým zdrojem zejména vitamínu C, kterého mají ředkvičky 15 mg na 100 g. Ředkvičky mají také velké množství vlákniny a antioxidanty

Ředkvičky a jejich složení na 100 g (15-20  ředkviček)
tuk 0,1 g
kalorie16 kcal (67 kJ)
bílkoviny0,7 g
sacharidy3,5 g
– z toho vláknina1,6 g
– z toho cukry1,9 g
fytosteroly7 mg
voda 95 g 
vápník25 mg
draslík233 mg
vitamín C 15 mg
vitamín A 7 UI
vitamín K1,3 mg 

2. Zlepšují trávení 

Už jen 10 malých ředkviček může našemu tělu dodat přibližně jeden gram vlákniny. Vláknina pomáhá lepšímu trávení potravy, ale i při zácpě. Ředkvičky nám také pomáhají při tvorbě žluči, která je pro správné trávení důležitá.

3. Ředkvičky a hubnutí

Ředkvičky obsahují vlákninu a velké množství vody a tak nás mohou zasytit na delší čas. Navíc patří do potravin s nízkým glykemickým indexem (GI), a tak jsou dobré do mnoha redukčních diet. Nízký glykemický index je důležitý pro zdravé udržování hladiny cukru v krvi. Potraviny s vysokým glykemickým indexem (sladkosti, chipsy) zvyšují hladinu cukru v krvi. 

Další výhodou, proč jíst ředkvičky při redukci váhy je, že zvyšují produkci naší moči a tím pádem zmenšují zadržování vody v těle. 

4. Ředkvičky pomáhají regulovat krevní tlak

Draslík obsažený v ředkvičkách nám pomáhá snižovat krevní tlak. Další výhodou konzumace ředkviček je jejich nízký glykemický index, který drží hladinu cukru v krvi na uzdě. 

ředkvičky

5. Pomáhají kardiovaskulárnímu systému 

Ředkvičky obsahují takzvané Antokyany (flavonoidy), které mohou pomáhat dle této americké studie při kardiovaskulárních onemocněních. 

6. Působí proti bakteriím

Ředkvičky mohou pomáhají také proti kvasinkám (Candida albicans) a to díky proteinu pod názvem RsAFP2. Ředkvičky tak mohou pomoci lidem, u kterých se vyskytuje přemnožení kvasinek. Často se můžeme setkat s přemnožením kvasinek v ústech, vagíně a na pokožce hlavy. 

7. Zdravá kůže

Díky obsahu vitamínu C, zinku a fosforu podporují ředkvičky zdravou pokožku. Díky antibakteriálním účinkům a velkému množství vody se často dělají z ředkviček pleťové masky. Další zajímavostí je, že jsou ředkvičky tvořeny z 95% z vody a tak pomáhají naši pokožku hydratovat.  

8. Ředkvičky a cukrovka 

Ředkvičky dle této studie mohou pomáhat při cukrovce a to díky nízkému glykemickému indexu. Dále pomáhají snižovat vstřebávání glukózy ve střevě. Pomáhají také snižovat oxidační stres, díky obsahu antioxidantů. Antioxidanty jsou pro naše tělo velice důležité, protože bojují proti volným radikálům. Nedostatek antioxidantů a velké množství volných radikálů může způsobit řadu nemocí a také předčasné stárnutí. 

9. Zdraví jater 

O ředkvičkách je známo, že díky obsahu glukosinolátů zlepšují zdraví jater. V medicíně Unani (řeckoarabská tradiční medicína) se používají ředkvičky k léčení žloutenky, žlučových kamenů, špatného trávení a onemocní jater. 

10. Ředkvičky jako zdroj draslíku

Ředkvičky jsou také dobrým zdroje draslíku. Ve 100 g ředkviček je 233 mg draslíku. Draslík je minerál, který hraje klíčovou roli v trávicím ústrojí a v kardiovaskulárním systému našeho těla. 

ředkvička

Ředkvičky a zajímavosti

  • historie pěstování ředkviček sahá až do doby 2700 př. n. l. na území Číny
  • v Evropě se objevily ředkvičky až kolem 15. století
  • ve starověkém Egyptě se používal olej z ředkviček, díky jeho pozitivním vlastnostem
  • v tradiční medicíně se ředkvičky používají také k léčbě Leukodermy (chronický stav kůže)
  • šťáva z ředkviček může pomáhat proti štípání při močení a také mlž působit proti některým druhům bakterií
  • ředkvičky obsahují také důležitou složku a to isothiokyanát, který pomáhá jako prevence proti některým druhům rakoviny