Pak Choi (čínské zelí)
Zelenina pod názvem Pak Choi, bok choi (Brassica chinensis) i čínské zelí je nejvíce rozšířená v Asii. Často se s tímto zelím můžeme setkat v nejrůznějších asijských polévkách, jarních závitcích, salátech a nebo se také podává jako smažená příloha. Toto křupavé čínské zelí obsahuje také spoustu zdraví prospěšných vitamínu a minerálů.
Pak Choi: složení a vitamíny
Pak choi obsahuje velmi málo kalorií a sacharidů. Obsahuje vlákninu, vitamín C, vitamín A a beta karoten. Konzumací pak choi můžete dodat tělu také vápník, draslík a foláty. Pak Choi neobsahuje téměř žádný tuk a má také velmi nízký glykemický index.
Pak Choi a složení | na 100 g |
Voda | 95.32 g |
Energie | 13 kcal |
Bílkoviny | 1.5 g |
Tuk | 0.2 g |
Sacharidy | 2.18 g |
| 1 g |
Vápník | 105 mg |
Draslík | 252 mg |
Vitamín C | 45 mg |
Vitamín A | 4468 UI |
a další: zdroj
Pak Choi a účinky na naše zdraví
Pak Choi je zelenina, která má řadu pozitivních účinků na náš organismus. Díky obsahu vápníku draslíku a hořčíku může pomáhat kostím a zubům. Obsah vitamínu C nám může posílit imunitu a beta karoten zase pomáhá našim očím a kůži. Čínské zelí obsahuje také další antioxidanty, které pomáhají proti oxidačnímu stresu. Pak Choi obsahuje také vlákninu, která zlepšuje naše trávení.
1. Obsahuje antioxidanty
Pak Choi obsahuje tak jako další druhy zeleniny antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům. Volné radikály mohou způsobit v našem těle nejrůznější záněty a další onemocnění.
2. Zdroj vápníku
Pak choi obsahuje 105 mg vápníku na 100g. Vápník je důležitý pro zdraví našich kostí a zubů. Pokud nejíte mléčné výrobky, tak může být pak choi další možností, jak si tento minerál doplnit.
3. Krevní tlak – zdravé srdce
V tomto zelí můžeme také nalézt vápník, draslík a hořčík. Dle tohoto zdroje vede zvýšení konzumace draslíku ke snížení krevního tlaku. Draslík tak díky snižování krevní tlaku může pomáhat našemu srdci. Pak Choi obsahuje také foláty, které mohou snižovat hladinu homocysteinu v krvi, což může vést k onemocnění cév, srdce a dalších nemocí.
4. Podpora imunity
Pak Chodi obsahuje vitamín C, který může podpořit naši imunitu. Vitamín C působí také jako silný antioxidant, který bojuje proti oxidačnímu stresu v našem těle. Vitamín C má také důležitou úlohu při tvorbě kolagenu v lidském těle, který pomáhá aby vaše kůže byla zdravá a pružná.
5. Lepší trávení
Pak Choi obsahuje také vlákninu, která podporuje trávení. V Asii se toto zelí přidává do polévek a používá se také při zácpě.
6. Podpora zdraví našich očí
Dalším vitamínem v pak choi je také vitamín A, který můžeme nalézt v pak choi jako beta karoten a alfa karoten. Vitamín A může působit preventivně proti onemocnění očí, jako je například makulární degenerace.
Pak Choi a jeho příprava
Pak choi můžeme rozdělit na dvě části: listy a kořen. Listy mají podobnou texturu jako špenát a často se při vaření oddělují od kořene a přidávají se až na závěr. Kořenová část se vaří delší dobu a v některých receptech se tak odděluje od listů a přidává se jako první. Tímto způsobem přípravy bude pak choi více křupavé a tím pádem u chutnější.
Pak choi a hubnutí
Konzumace pak choi je při redukci váhy prospěšná, jelikož obsahuje kolem 13 kcal na 100g zelí. Pak choi vám dodá také vlákninu pro trávení a vitamíny.