Okurka a její účinky na zdraví
Okurka je u nás velmi populární a to hlavně díky skvělé chuti a osvěžujícím vlastnostem. Okurka však díky svému obsahu vlákniny, vitamínů a dalších prvků příznivě působí na naše zdraví. Okurka zlepšuje trávení, dodává nám Vitamín K pro naše kosti a napomáhá snižovat cholesterol. Je také vhodná téměř do každé diety, jelikož neobsahuje skoro žádný tuk a má jen 41 kalorií.
1. Lepší hydratace a trávení
Okurky jsou skvělým zdrojem vody a pomáhají tak člověku hydratovat organismus během celého dne, jelikož jsou složeny z 95% z vody. Obsažená voda v okurce může také pomáhat při potížích s pravidelnou stolicí. Vysoký obsah vlákniny (pektinu) v okurce pomáhá lepšímu trávení ve střevech.
Pektin také dle této studio pomáhá urychlovat trávení a může tak pomáhat při častým zácpám. Dle studie pektin obsažený v okurkách pomáhá zvyšovat populaci zdravých bakterií ve střevech.
2. Nutriční hodnoty
Okurka obsahuje velmi málo kalorií a tuku. Jedna neoloupaná střední okurka váží kolem 300 g a obsahuje:
Sacharidy | 10 g (z toho vláknina 1,5g) |
Tuk | 0 g |
Vitamín A | 316 UI |
Vitamín C | 8.4 mg |
Vitamín K | 50 mcg |
Choline | 18 mg |
Vápník | 48 mg |
Hořčík | 39 mg |
Fosfor | 72.2 mg |
Draslík | 442 mg |
3. Okurky a hubnutí – jak to tedy je?
Okurek se často zařazuje do diet jako potravina, která pomáhá snižovat váhu. Okurka pomáhá v dietě hlavně díky nízkému obsahu kalorií a téměř žádným tukem. Další výhodou je, že obsahuje 95% vody a tak naše tělo dehydratuje a pomáhá dostávat toxiny ven z těla. Další výhodou okurky v dietě je, že obsahuje antioxidanty, vlákninu a vitamíny A,B,K, které jsou pro hubnutí důležité.
4. Obsahují antioxidanty
Ovoce a zelenina obsahuje většinou velké množství antioxidantů, které pomáhají v boji proti volným radikálům. Volné radikály způsobují rychlejší zastarávání buněk v našem těle a mohou časem způsobit řadu chorob, jako jsou choroby srdce, cév a některá autoimunitní onemocnění.
Okurek obsahuje antioxidanty pod názvem flavonoidy, které jsou v boji proti volným radikálům velmi účinné.
5. Zdravé kosti
Okurek je také zdroj vitamínu K, který je zásadní pro zdraví našich kostí. Vitamín K je také důležitý při vstřebávání vápníku do kostí. Nízké hodnoty vitamínu K mohou zvyšovat vznik osteoporózy a tak je důležité jíst potraviny s vyšším obsahem vitamínu K zejména ve starším věku.
TIP: Doporučuje se jíst okurku celou i s tmavě zelenou slupkou. Slupky z okurek totiž dodají našemu tělu další potřebné vitamíny a minerály včetně vlákniny.
6. Zdravé srdce a mozek
Okurek obsahuje také antioxidanty. Mezi ně patří i flavonoidy, které pomáhají bojovat proti srdečním nemocem. Flavonoid po názvem fisetin, který je v okurce pomáhá ochraňovat nervové buňky a zlepšuje paměť.
7. Pomáhá snižovat cholesterol
Podle Harvard Medical School pomáhají takzvané steroly, které jsou obsaženy v okurce snižovat hladinu cholesterolu. Steroly najdeme i v dalším jídle jako jsou ořechy, ovoce, zelenina.
8. Okurky na pokožku a oči
Okurky obsahují relativně velké množství hořčíku a draslíku. Tyto minerály podporují zdraví naší pokožky. Antioxidanty v okurce dále zabraňují předčasnému stárnutí buněk a tím i naší kůže.
9. Zlepšuje dech
Máte problém se zápachem z úst? Okurky vám pomohou udržovat svěží dech. Nakrájejte si okurek na tenké plátky a nechte ho 1-2 minuty ležet v puse. Okurky pomáhají pohlcovat pach z bakterií, které se udržují v ústech.
10. Pomáhá snižovat krevní tlak
Okurka obsahuje draslík, hořčík a vlákninu, které mohou pomoci sníží krevní tlak. Samotný okurek tlak nesnižuje, ale pouze napomáhá a tak je vždy potřeba odborná pomoc lékaře. Kvalitní strava a pohyb je ale určitě prevence proti vysokému tlaku.
Okurek jako lék? Použijte jej při detoxifikaci do smoothie
Pokud si chcete pročistit tělo, tak si určitě udělejte smoothie z okurky, citrónu a máty. Okurka je plná antioxidantů a obsahuje navíc aminokyselinu, která podporuje eliminaci toxinů v našem těle. Díky kombinaci vlákniny, antioxidantů a mnoha důležitých vitamínů je okurka doslova superpotravina nejen do diety.