Mrkev (Daucus carota) je velmi chutná zelenina, která se konzumuje už přes 5 000 let. Mrkev se pěstovala historicky na území Afghánistánu a měla úplně jinou barvu a chuť, než jak ji známe dnes. Klasická červená mrkev se vyšlechtila až kolem 16. století.
Mrkev: účinky, složení a hubnutí
1. Obsah živin
Každý určitě slyšel, že je mrkev prospěšná pro naše oči, ale i pro náš imunitní systém díky obsahu beta karotenu a vitamínu C. Mrkev obsahuje navíc vlákninu a další vitamíny, které jsou pro naše zdraví důležité.
Mrkev složení | na 100 g |
Tuk | 0.24 g |
Kalorie | 41 kcal (173 kJ) |
Bílkoviny | 0.93 g |
Sacharidy | 9,6 g |
– z toho vláknina | 2,8 g |
Vitamín A | 16706 UI |
Vitamín C | 5.9 mg |
beta karoten | 8285 µg |
alfa karoten | 3477 µg |
Vápník | 33 mg |
Draslík | 320 mg |
Sodík | 69 mg |
Voda | 88% |
2. Zdravé oči
Máte špatný zrak a chtěli byste očím dopřát pořádnou dávku vitamínu? Mrkev se používá jako přírodní lék pro zlepšení zraku již celá staletí a to díky obsahu luteinu a lykopenu, který podporuje zejména lepší vidění v noci.
Dále nesmíme zapomenout na vysoký obsah karotenu (naše tělo přeměňuje karoten na Vitamín A). Mrkev obsahuje beta karoten i alfa karoten.
3. Mrkev a hubnutí – tloustne se po ní?
Pokud držíte dietu a hledáte odpověď, zda je dobré jíst při redukci váhy mrkev, tak v menším množství jako svačinka určitě neuškodí. Mrkev nám dodá spoustu rozpustné i nerozpustné vlákniny, která nás udrží bez pocitu hladu po delší dobu a zároveň pomáhá snižovat chutě na sladké.
Další výhodou, proč jíst v dietě mrkev je velmi malý počet kalorií (41 kcal) a velký obsah vody a to 88%. Mrkev má sice větší obsah cukru, než jiná zelenina, ale zároveň má velký obsah vlákniny, což zlepšuje trávení.
Sacharidy tvoří z celé mrkve jen 10% (50% z toho jsou cukry a 30% vláknina). Tímto můžeme mrkev zařadit mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. Vařená mrkev má glykemický index kolem 40 a tak je vhodná i do diety (pro příklad uvedeme vařené brambory s glykemickým indexem 80). Konzumace mrkve nám tak příliš nezvýší hladinu cukru v krvi, což ocení lidé, kteří zrovna hubnou.
4. Mrkev může pomáhat regulovat krevní tlak
Draslík obsažený v mrkvi pomáhá regulovat krevní tlak a zlepšují průtok krve v cévách. Draslík pomáhá taky našemu srdci a celému kardiovaskulárnímu systému.
Dle této studie se ukazuje, že nám zelenina jako je mrkev s vysokým obsahem vlákniny, vitamínů a polyfenolů může výrazně pomoci jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním.
5. Lepší trávení – je dobré jíst mrkev na noc?
Mrkev obsahuje rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Rozpustná vláknina v mrkvi se jmenuje pektin a pomáhá při trávení cukru a škrobu. Nerozpustná vláknina v mrkvi je lignin, celuóza a hemiceluóza.
Mnoho lidí neví, zda je dobré jíst mrkev na noc. Určitě si hrst mrkve na noc dát můžete, jelikož má mnoho vlákniny a nízký glykemický index. Nesmí se však nic přehánět a stačí jen trocha mrkve.
Pro dobrý spánek není moc vhodné pít mrkvovou šťávu před spaním, jelikož je šťáva většinou ochuzena o vlákninu a do těla tak dostaneme více cukru, což může narušit spánek a nakonec i hubnutí.
6. Mrkev jako zdroj antioxidantů
Mrkev obsahuje spoustu antioxidantů, které snižují vznik mnoha nemocí a hlavně pomáhají v boji proti volným radikálům v těle. Hlavní složkou mrkve jsou takzvané karotenoidy, které se řadí do silných antioxidantů. Mezi nejhlavnější antioxidanty v mrkvi patří zejména: beta karoten, vitamín c, lutein, zeaxanthin, lykopen a polyfenoly.
7. Mrkev podporuje naši imunitu
Vitamín C obsažený v mrkvi pomáhá posilovat imunitu našeho těla. Vitamín C dále pomáhá při produkci kolagenu, který zlepšuje například hojení při zranění.
Beta karoten obsažený v mrkvi se v našem těle konvertuje na vitamín A, a je to jedním z nejsilnějších antioxidantů, který chrání naše tělo před oxidací.
8. Zdravý mozek
Podle této studie má lutein obsažený v mrkvi pozitivní účinky také na zdraví našeho mozku. Shromažďování luteinu a zeaxantinu neplatí dle zdroje jen pro oči, ale také pro náš mozek.
Další zajímavá zahraniční studie poukazuje na pozitivní vliv beta karotenu v boji proti oxidačnímu stresu v mozku u krys.
9. Zdravé kosti
Mrkev obsahuje vitamín K a malé množství vápníku a fosforu, které jsou důležité pro zdraví našich kostí. Pro srovnání jedna sklenice mléka obsahuje podobné množství vápníku jako 10 mrkví.
10. Zdravá ústa
Mrkev podporuje naši imunitu a díky obsahu antioxidantů dokáže bojovat proti bakteriím v našich ústech a kolem zubů. Vitamín C v mrkvi navíc zlepšuje zdraví dásní.
11. Zdravá kůže
Obsah beta karotenu, luteinu a lykopenu pomáhá urychlovat hojení při zranění. Beta karoten obsažený v mrkvi může navíc pomáhat při kožních onemocněních a zánětech.
Několik zajímavostí o mrkvi na závěr:
- divocí králíci nejí mrkev, tak jak to známe z pohádek
- Keltové nazývali mrkev jako: podzemní med
- mrkev patří k nejsladší zelenině na světě
- už je více jak 100 druhů této zeleniny
- 88% mrkve je tvořena z vody
- fialový druh mrkve může mít až 2x více beta karotenu