Mandarinky: 7 účinků na naše zdraví

mandarinky a zdraví

Mandarinky: složení, popis a jak působí na zdraví? 

Mandarinky obsahují vitamíny, vlákninu a antioxidanty, které bojují v těle proti volným radikálům. Středně velká mandarinka obsahuje 24 mg vitamínu C. Vitamín C je důležitý pro vstřebávání železa z potravy. 

Mandarinka obsahuje také vitamín A, který je důležitý pro naši imunitu a zrak. Mandarinky mají oproti pomerančům trošku menší hodnoty vitamínu C, ale zase více vitamínu A a železa. 

Mandarinky složení a její popis co obsahuje

Mandarinky a jejich složení na 100 g (1 mandarinka cca 75 g)
tuk 0,31 g
kalorie53 kcal
bílkoviny0,8 g
sacharidy13,3 g
z toho vláknina1,8 g
z toho cukry10,6 g
vápník37 mg
železo0,15 mg
hořčík 12 mg 
draslík166 mg
fosfor 20 mg
vitamín c27 mg
voda85 g

mandarinka složení

Mandarinky a pozitivní účinky na naše zdraví

Mandarinky jsou původně z tropických lesů v Číně. U nás si už Vánoce nedokážeme bez tohoto malého a chutného ovoce ani představit. Na světě je momentálně více jak 50 druhů tohoto ovoce. Jaké účinky tedy mají mandarinky na naše zdraví? 

1. Lepší trávení 

Jedna střední mandarinka obsahuje 1 gram vlákniny. Vláknina pomáhá našemu tělu zlepšovat trávení. Vláknina dále zlepšuje krevní tlak, pomáhá snižovat cholesterol a působí preventivně proti vzniku hemeroidů. 

2. Podporuje kardiovaskulární systém

Vitamín C, draslík a vitamín B6 jsou důležité pro náš kardiovaskulární systém. Mandarinky také obsahují takzvané flavonoidy, které působí preventivně proti řadě srdečních onemocnění. Flavonoidy také pozitivně působí na průtok krve v tepnách a zároveň zamezují oxidaci v těle. Draslík v mandarinkách působí preventivně proti vysokému tlaku a snižuje tak možnost mrtvice. 

Dle této studie se zjistilo, že se konzumace citrusů pozitivně projevuje na snížení srdečních onemocnění a mrtvice. Tato studie se prováděla v Japonsku na 10 623 účastnících. 

3. Posiluje imunitu

Mandarinky obsahují 27 mg vitamínu C na 100g. Vitamín C posiluje náš imunitní systém a působí preventivně proti nachlazení. 

4. Mandarinky a hubnutí 

Jedna střední mandarinka má přibližně 10 g cukru (fruktóza, sukróza a glukóza). Mandarinka je tedy vhodná jako svačina po tréninku, kdy potřebujeme doplnit energii nebo na snídani. Mandarinka obsahuje také přibližně jeden gram vlákniny, která zlepšuje trávení a stabilizuje glukózu v krvi.  

mandarinka účinky

5. Mandarinky jsou zdrojem draslíku

Ve střední mandarince je přibližně 150 mg draslíku, Draslík je důležitý pro správnou funkci ledvin, svalů, nervové soustavy a srdce. Draslík hraje také důležitou roli ve zdraví našich kostí a působí preventivně proti osteoporóze (nemoc kostí, který se objevuje většinou v pozdějším věku). 

Glykemický index mandarinky je relativně nízký a to kolem 30-50 a tak se hladina cukru v krvi příliš nezvyšuje.  

6. Obsahuje antioxidanty

Mandarinky dodají našemu tělu také plno antioxidantů. Antioxidanty pomáhají v boji proti volným radikálům a tím pádem působí jako prevence proti vzniku cukrovky, srdečního onemocnění a dokonce i rakoviny. Nesmí se zapomenout ani na vitamín c, což je ve vodě rozpustný vitamín, který působí také jako antioxidant. 

7. Zdravá kůže a vlasy

Vitamín C v mandarinkách nepomáhá jen našemu imunitnímu systému, ale zlepšuje také zdraví naší pokožky díky podpoře produkce kolagenu v těle. Vitamín A v mandarinkách pomáhá v boji proti akné, pupínkům a dalším kožním onemocněním. Antioxidanty v mandarince působí proti volným radikálům, které napadají naše buňky a způsobují oxidaci, která může mít za následek rychlejší stárnutí. Pokud máme v těle příliš mnoho volných radikálů, tak se to může projevit i na naší pokožce v podobě předčasných vrásek. 

Mandarinky při těhotenství? Můžou se jíst? 

Mandarinky obsahují kyselinu listovou, která je velmi potřebná a důležitá pro zdravý vývoj plodu během těhotenství. Mandarinky obsahují také dostatek vlákniny, která pomáhá dobře trávit potravu během těhotenství. Mandarinky tedy mohou posloužit během kojení i těhotenství jako chutná a zdravá svačinka.