Mandarinky: složení, popis a jak působí na zdraví?
Mandarinky obsahují vitamíny, vlákninu a antioxidanty, které bojují v těle proti volným radikálům. Středně velká mandarinka obsahuje 24 mg vitamínu C. Vitamín C je důležitý pro vstřebávání železa z potravy.
Mandarinka obsahuje také vitamín A, který je důležitý pro naši imunitu a zrak. Mandarinky mají oproti pomerančům trošku menší hodnoty vitamínu C, ale zase více vitamínu A a železa.
Mandarinky složení a její popis co obsahuje:
Mandarinky a jejich složení | na 100 g (1 mandarinka cca 75 g) |
tuk | 0,31 g |
kalorie | 53 kcal |
bílkoviny | 0,8 g |
sacharidy | 13,3 g |
z toho vláknina | 1,8 g |
z toho cukry | 10,6 g |
vápník | 37 mg |
železo | 0,15 mg |
hořčík | 12 mg |
draslík | 166 mg |
fosfor | 20 mg |
vitamín c | 27 mg |
voda | 85 g |
Mandarinky a pozitivní účinky na naše zdraví
Mandarinky jsou původně z tropických lesů v Číně. U nás si už Vánoce nedokážeme bez tohoto malého a chutného ovoce ani představit. Na světě je momentálně více jak 50 druhů tohoto ovoce. Jaké účinky tedy mají mandarinky na naše zdraví?
1. Lepší trávení
Jedna střední mandarinka obsahuje 1 gram vlákniny. Vláknina pomáhá našemu tělu zlepšovat trávení. Vláknina dále zlepšuje krevní tlak, pomáhá snižovat cholesterol a působí preventivně proti vzniku hemeroidů.
2. Podporuje kardiovaskulární systém
Vitamín C, draslík a vitamín B6 jsou důležité pro náš kardiovaskulární systém. Mandarinky také obsahují takzvané flavonoidy, které působí preventivně proti řadě srdečních onemocnění. Flavonoidy také pozitivně působí na průtok krve v tepnách a zároveň zamezují oxidaci v těle. Draslík v mandarinkách působí preventivně proti vysokému tlaku a snižuje tak možnost mrtvice.
Dle této studie se zjistilo, že se konzumace citrusů pozitivně projevuje na snížení srdečních onemocnění a mrtvice. Tato studie se prováděla v Japonsku na 10 623 účastnících.
3. Posiluje imunitu
Mandarinky obsahují 27 mg vitamínu C na 100g. Vitamín C posiluje náš imunitní systém a působí preventivně proti nachlazení.
4. Mandarinky a hubnutí
Jedna střední mandarinka má přibližně 10 g cukru (fruktóza, sukróza a glukóza). Mandarinka je tedy vhodná jako svačina po tréninku, kdy potřebujeme doplnit energii nebo na snídani. Mandarinka obsahuje také přibližně jeden gram vlákniny, která zlepšuje trávení a stabilizuje glukózu v krvi.
5. Mandarinky jsou zdrojem draslíku
Ve střední mandarince je přibližně 150 mg draslíku, Draslík je důležitý pro správnou funkci ledvin, svalů, nervové soustavy a srdce. Draslík hraje také důležitou roli ve zdraví našich kostí a působí preventivně proti osteoporóze (nemoc kostí, který se objevuje většinou v pozdějším věku).
Glykemický index mandarinky je relativně nízký a to kolem 30-50 a tak se hladina cukru v krvi příliš nezvyšuje.
6. Obsahuje antioxidanty
Mandarinky dodají našemu tělu také plno antioxidantů. Antioxidanty pomáhají v boji proti volným radikálům a tím pádem působí jako prevence proti vzniku cukrovky, srdečního onemocnění a dokonce i rakoviny. Nesmí se zapomenout ani na vitamín c, což je ve vodě rozpustný vitamín, který působí také jako antioxidant.
7. Zdravá kůže a vlasy
Vitamín C v mandarinkách nepomáhá jen našemu imunitnímu systému, ale zlepšuje také zdraví naší pokožky díky podpoře produkce kolagenu v těle. Vitamín A v mandarinkách pomáhá v boji proti akné, pupínkům a dalším kožním onemocněním. Antioxidanty v mandarince působí proti volným radikálům, které napadají naše buňky a způsobují oxidaci, která může mít za následek rychlejší stárnutí. Pokud máme v těle příliš mnoho volných radikálů, tak se to může projevit i na naší pokožce v podobě předčasných vrásek.
Mandarinky při těhotenství? Můžou se jíst?
Mandarinky obsahují kyselinu listovou, která je velmi potřebná a důležitá pro zdravý vývoj plodu během těhotenství. Mandarinky obsahují také dostatek vlákniny, která pomáhá dobře trávit potravu během těhotenství. Mandarinky tedy mohou posloužit během kojení i těhotenství jako chutná a zdravá svačinka.