Kde všude se nachází vitamín k?
Listnatá zelenina má nejvíce obsahu vitamínu K. Můžeme ji najít hlavně v kapustě, brokolici, kapustičce, špenátu, v římském salátu a zelí.
Vitamín K je velmi důležitý pro naše tělo v řadě důležitých procesů, jako je například výroba proteinů při srážlivosti krve a pomoc při vstřebávání vápníku. Lidské tělo umí ukládat vitamín K do tuku a jater a tak je nedostatek vitamínu K méně častý.
Brokolice
Tato právem nazvaná superpotravina má nejen dostatek vitamínu K, ale také dostatek vitamínu C. Látky obsažené v brokolici pomáhají v boji s volnými radikály.
Kapusta
Zelenina, která má zelenou barvu má většinou velká obsah vitamínu K. Kapusta získává na oblibě až v posledních letech, jelikož se často přídává do smoothie drinků a označuje se tak za superpotravinu. V kapustě můžeme také nalézt vitamín c a vitamín a.
Špenát
Špenát je skvělým zdrojem Vitamínu K a hodí se jako příloha ke každému jídlu. Ve špenátu můžeme také najít Vitamín C, Vitamín A a mangan.
Ledový salát
Ledový salát obsahuje menší množství Vitamínu K, než má například špenát, ale pořád se dá zařadit mezi další zdroje tohoto vitamínu.
Natto
Natto je tradiční pokrm z Japonska a je vyroben ze sójových bobulí. Natto je také skvělým zdrojem Vitamínu B. Nesmíme zapomenout ani na minerály, jako je hořčík, mangan a fosfor.
Tuřín
U nás ne příliš v kuchyni využívaná zelenina jménem Tuřín obsahuje také slušné množství vitamínu K. Tuřín je zapomenutá, ale velmi nutričně bohatá zelenina, která obsahuje také vitamín C, vitamín A, hořčík a vápník.
Sojové boby
Sojové boby obsahují vitamín K, a jsou také kvalitním zdrojem tohoto vitamínu. Sojové boby jsou také skvělým zdrojem vitamínu B (riboflavinu a thiaminu). Dále obsahují spoustu minerálních látek jako je hořčík, fosfor, měď a mangan.
Petržel
Petžel má vysoké množství vitamínu k. Petržel obsahuje také další řadu vitamínu a to hlavně vitamín c a vitamín a. Pokud nám chybí vitamín k, tak nesmíme zapomenout přidat na dochucení hrstku petržele do každého jídla.
Kiwi
Pokud se zaměříme i na ovoce, pak kiwi obsahuje také vitamín k. Mimo jiné obsahuje také vitamín c, který podporuje naši imunitu.
Grep
Grep je ovoce, které také obsahuje vitamín k, ale i vitamín C a měď.
Potraviny, které obsahují vitamín K:
Potravinové zdroje Vitamínu K | hodnota (µg/100g) |
Špenát | 380 |
Brokolice | 180 |
Zelí | 145 |
Ledový salát | 35 |
Kapusta | 440 |
Sýr | 51 |
Olivový olej | 55 |
Sójový olej | 193 |
Vitamín K hraje v našem těle velmi významnou roli a to hlavně při srážlivosti krve. Vitamín K udržuje také naše kosti zdravé a snižuje riziko osteoporózy. Některé studie také poukazují na příznivý vliv vitamínu k na kardiovaskulární systém.