Hruška obsahuje vlákninu, vitamíny a antioxidanty
Hrušky se používají v tradiční čínské medicíně po více jak 2000 let a to díky složení a pozitivnímu účinku na naše zdraví. V některých kulturách se hrušky používají při kocovině, zácpě a nadměrnému kašli.
Hrušky jsou bohaté na vlákninu, obsahují zejména vitamín C, draslík a hořčík. Hrušky jsou také zdrojem antioxidantů a obsahují fruktózu společně se sorbitolem. Jedna hruška má navíc pouze cca 100 kalorií, takže se dá jíst i při dietě.
Hrušky a jejich obsah cukru
Hrušky jsou bohaté na fruktózu. sorbitol a glukózu. Při porovnání s jablky mají hrušky větší počet fruktózy a sorbitolu, kdežto jablka jsou bohatší na glukózu a sacharózu. Střední hruška obsahuje 27 gramů sacharidů a téměř 7 gramů vlákniny.
Hruška a nutriční hodnoty | na 100 g (střední hruška = 180 g) |
Voda | 84 g |
Vitamín C | 4,3 mg |
Tuk | 0,1 g |
Sacharidy | 15,2 g |
Vláknina | 3.1 g |
Draslík | 116 mg |
Hořčík | 7 mg |
Jaký má hruška glykemický index?
Glykemický index je dobrý pomocník nejen při dietě, jelikož nám ukazuje, jak rychle nám potrava zvýší hladinu cukru v krvi. Abychom si udrželi hladinu cukru co nejmenší, je dobré konzumovat potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI). Hrušky mají nízký glykemický index kolem 30 (záleží na odrůdě, v rozmezí 20-45), takže jsou dobrým zdrojem energie i v nejrůznějších dietách. Pro srovnání jablko má glykemický index kolem 36, banány 52, broskve 56 a meloun dokonce 70.
Hruška a její pozitivní účinky na zdraví
1. Podporuje trávení
Jedna střední hruška může obsahovat až 7 gramů vlákniny. Díky vláknině se zlepšuje naše trávení a pomáhá při zácpě. Větší množství vlákniny nám pomáhá snižovat pocit hladu.
2. Hruška jako zdroj antioxidantů
Hrušky jsou zdrojem antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v našem těle. V hrušce můžeme nalézt velké množství vitamínu C a flavonoidy, jako je beta karoten, lutein a zeaxanthin (zejména v červených hruškách), které mají pozitivní vliv na naše zdraví očí a pomáhají preventivně proti dalším onemocněním.
3. Zdravé srdce
Hrušky jsou bohaté na draslík, který podporuje zdraví našeho srdce. Draslík pomáhá snižovat krevní tlak. Hrušky obsahují dále také antokyany, které působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním (zdroj).
4. Zdroj energie
Hrušky jsou dobrým zdrojem cukru a jsou tedy vhodné pro doplnění rychlé energie po fyzickém výkonu.
5. Podporuje naší imunitu
Vitamín C v hruškách podporuje naši imunitu. Vitamín C bojuje proti volným radikálům. Volné radikály způsobují u buněk oxidační stres, což může mít za následek řadu chorob. Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny, které obsahují bohaté množství antioxidantů může působit preventivně proti nachlazení a dalším onemocněním.
Jsou hrušky dobré do diety?
Střední hruška obsahuje přibližně 6 gramů vlákniny, která pomáhá při hubnutí. Vláknina pomáhá udržovat pocit nasycení a následně zlepšuje trávení. Hruška má také relativně nízký glykemický index 30 a přibližně 100 kalorií, takže si ji můžete dát s chutí i v dietě jako svačinku. Hrušku si můžete dát také před spaním, stačí si nakrájet pár kostiček a přidat do neslazeného řeckého jogurtu a máte hned skvělou svačinku před spaním.
Hrušky a průjem – na co si dát pozor?
U některých lidí se často projevuje při konzumaci hrušek průjem a nadýmání. Jednou z možností je vyšší obsah sorbitolu, než u jiného ovoce. Hrušky obsahují také hodně vlákniny, která pomáhá trávit a při konzumaci většího počtu hrušek může dojít i k zažívacím potížím. Kombinace sorbitolu, fruktózy a vlákniny tak může pomáhat při zácpě, ale zároveň může vyvolat u některých lidí průjem.