Borůvky a účinky na naše zdraví: mozek, svaly, kosti

borůvky

Co jsou to borůvky?

Borůvky jsou velmi bohaté na vlákninu, vitamíny a řadu minerálů a proto se dají zařadit mezi tzv. super potravinu. Borůvky mají velmi málo kalorií a žádný cholesterol a tak se hodí do velkého množství diet jako zdravá svačina nebo součást snídaně.

Borůvky obsahují také vitamíny a minerály, které chrání naše tělo před řadou nemocí a zároveň posilují imunitní systém:

  • Vitamín C
  • Vitamín K
  • Vláknina
  • Mangan
  • Draslík
  • Vápník
  • Železo              borůvky a vitamíny

Jaké jsou pozitivní účinky borůvek na naše zdraví?

Sladké, šťavnaté a plné chutí i tak se dají popsat borůvky, ale to, že nám dobře chutnají není jejich jediná vlastnost, jelikož našemu tělu velice prospívají i po zdravotní stránce. Jsou plné antioxidantů a dalších důležitých látek, které pomáhají našemu srdci, mozku a kostem.

1. Borůvky patří mezi nejlepší zdroje antioxidantů z ovoce a zeleniny.

Antioxidanty jsou pro naše tělo důležité, jelikož nám pomáhají v boji proti volným radikálům. Volné radikály urychlují stárnutí našich buněk. Borůvky obsahují velké množství antioxidantů (flavonoidy).

Dle Cornelovy univerzity (odkaz v anglickém jazyce) mají borůvky, společně s granátovým jablkem velmi vysoký obsah antioxidantů. Naopak relativně nízký obsah mají například banány a meloun. Zvýšením konzumace ovoce a zeleniny (zejména borůvek) je dobrý krok pro prevenci proti rakovině (antioxidanty snižují oxidační stres).

2. Zlepšují činost našeho mozku

Antioxidanty slouží v řadě důležitých procesů v těle. Díky antioxidantům v borůvkách  si můžeme zlepšovat zdraví našeho mozku (antioxidanty působí proti stresu, díky kterému může náš mozek rychleji stárnout).  Flavonoidy (zejména anthocyanidiny) tak mohou pomáhat, jako prevence proti zhoršování kognitivní funkce nejen u stárnoucího člověka.

3. Pomáhají snižovat krevní tlak

Borůvky pomáhají zlepšovat stav u lidí trpícím zvýšeným krevním tlakem. Pokud trpíte onemocněním srdce a cév, tak stojí za úvahu přidat do jídelníčku tyto velmi chutné bobule.

4. Pomáhají zlepšovat naši kůži

Kolagen, který je pro zdraví naší kůže důležitý potřebuje Vitamín C, kterého mají borůvky dostatek. vitamín C nám dle některých studií pomáhá chránit naši kůži proti UV záření (přímý vliv vitamínu c na naši kůži však zatím není zcela prokázána a je potřeba dalších studií).

5. Borůvky a hubnutí

Vysoký obsah vlákniny a nízký počet kalorií v borůvkách je ideální kombinací pro hubnutí. Borůvky obsahují také vitamín C a antioxidanty, které jsou při spalování tuku a zlepšení zdraví našeho těla důležité.  Borůvky obsahují na 100 g (malá hrst) přibližně 10 g cukru a tak se borůvky v dietě hodí ideálně jako svačinka nebo součást snídaně. Vláknina v borůvkách (cca 2,5 g na 100 g) je důležitá při hubnutí, jelikož nás udrží delší bez pocitu hladu a zároveň zlepšuje trávení potravy.

borůvky

6. Chrání naše srdce

Borůvky obsahují vlákninu a takzvané Antokyany, které pomáhají snižovat cholesterol. Další pozitivem borůvek je to, že neobsahují žádný cholesterol.

7. Posílení kostí

Borůvky obsahují železo, fosfor, hořčík, vápník, zinek a mangan – tyto nutriety přispívají k budování a udržování zdraví našich kostí. Zinek a Vitamín K obsažení v borůvkách pomáhá udržovat sílu a pružnost našich kostí.

8. Podpora imunity

Velké množství antioxidantů a zejména vitamínu C a minerálů pomáhá našemu imunitnímu systému v boji proti virům. Je dobré si tak během zimního období dopřát každé ráno hrst borůvek jako prevenci proti rýmě a nachlazení.

9. Regenerace svalů

Dle studie Journal of the International Society of Sports Nutrition mohou borůvky pomáhat s regeneraci našich svalů po cvičení.

10. Působí protizánětlivě

Dlouhotrvající záněty v těle postupem času mohou způsobit řadu závažných nemocí jako je rakovina, Alzheimerova choroba, Cukrovka a další. Borůvky obsahují polyfenoly, které pomáhají bojovat proti zánětům. Je dobré tedy jíst tyto chutné bobule každý den jako prevenci proti dalším zánětům.

11. Mohou zlepšit náladu

Podle této studie polyfenoly obsažené v borůvkách pomáhají zlepšovat náladu u dětí a dospělích a zároveň snižují riziko deprese.