Řecký jogurt: složení a účinky na naše zdraví

řecký jogurt

Řecký jogurt: obsah a jeho účinky

Pár let zpět se u nás v obchodech řecký jogurt téměř nevyskytoval, ale to se v poslední době změnilo a řecký jogurt zažívá doslova bum. Jeho hlavní výhodou je, že obsahuje vysoký obsah bílkovin, což ocení spousta sportovců a lidé zaměřující se na zdravou výživu. V obchodech sežene spoustu variant (nejlepší je klasický, bez přidaného cukru). Na trhu jsou již také řecké jogurty s nízkým obsahem tuku, které se jsou vhodné i do diety.

Co obsahuje řecký jogurt?

  • Bílkoviny
  • Vitamín B-12
  • Vápník
  • Probiotika
  • Sodík

řecký jogurt složení

1. Dobrý zdroj bílkovin

Kvalitní řecký jogurt obsahuje cca 14g bílkovin na 100g (záleží na kvalitě a značce jogurtu) a řadí se tak mezi nejlepší zdroje bílkovin mezi jogurty. Tyto kvalitní mléčné bílkoviny jsou zdrojem pro budování svalové hmoty nejen pro sportovce. Řecký jogurt s banánem nám tak může posloužit jako kvalitní snídaně nebo svačina před tréninkem.

2. Zdravá střeva (zdroj probiotik)

Probiotika obsažená v řeckém jogurtu mají pozitivní vliv na duševní zdraví. Je mnoho studií, které poukazují na pozitivní vliv probiotických kultur na snížení úzkostí a stresu. Hlavní důvod je, že se v posledních letech zjišťuje přímá vazba mezi duševním zdravím člověka a jeho střevní mikroflórou. Zdravé střeva jsou také důležité pro tvorbu serotoninu a dopaminu. Řecký jogurt obsahuje tyto probiotické kultury, které mají na náš trávící systém pozitivní vliv.

3. Silné a zdravé kosti

Řecký jogurt obsahuje vápník, který je důležitý pro zdraví našich kostí v každém věku. Dokonce existují studie (jako je tato v anglickém jazyce), která říká, že konzumace jogurtů u starší populace zmenšuje riziko vzniku osteoporózy a celkově zlepšuje hustotu kostní tkáně.

4. Pomáhá snižovat krevní tlak

Řecký jogurt obsahuje také draslík, který pomáhá snižovat tlak a je dobrý na správné fungování našeho srdce. Draslík nám také pomáhá dostat ven z těla přebytek soli.

5. Obsahuje málo cukru

Pravý řecký jogurt obsahuje málo laktózy, jelikož se při výrobě velká část oddělí. Tímto procesem vznikne lahodná krémová chuť, kterou se řecký jogurt vyznačuje. Pozor ale na ochucené řecké jogurty, které se v obchodech často objevují (obsahují spoustu přidaného cukru a nejsou pro tělo zdravé).

6. Zdroj vitamínu B-12

Pokud máte nedostatek vitamínu B-12 a chcete si jej doplnit, pak se určitě dá doporučit řecký jogurt. Tato zdravá potravina vám dodá vitamín B-12, který je důležitý pro správnou funkci mozku a pro tvorbu červených krvinek. Řecký jogurt je také dobrým zdrojem tohoto vitamínu pro vegetariány, jelikož ho mají díky absenci masa a vajíček nedostatek.

7. Zdroj jódu

Řecký jogurt je také zdrojem jódu, který je pro naše tělo velice důležitý, jelikož se stará o správnou funkci štítné žlázy. Jód udržuje štítnou žlázu zdravou a tím pádem i metabolizmus.

8. Může sloužit jako svačina po sportovní aktivitě

Řecký jogurt může posloužit jako skvělá svačinu po fyzické aktivitě, jelikož obsahuje velké množství bílkovin, která doplní naše svaly. Řecký jogurt je dobré jíst po tréninku společně s nějakým ovocem, jako je třeba banán nebo jablko pro doplnění hladiny cukru.

Je dobrý řecký jogurty na hubnutí?

Řecký jogurt je určitě dobrá potravina, pokud chcete snížit vaši váhu. Díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu cukru vás udrží v nasyceném stavu po delší dobu. Pokud držíte přísnější dietu, je dobré se poohlídnout po nízkotučném řeckém jogurtu, který má vysoký obsah bílkovin.

Pozor si ale dejte na nejrůznější ochucené sladké verze řeckého jogurtu, protože obsahují velké množství cukru, který vám naruší dietu (někdy dokonce obsahují i málo bílkovin). Pokud vám řecký jogurt nechutná, je dobré si do něj přidat malou lžičku medu nebo banán.

Jak jíst řecký jogurt? Tip na dobrou snídani

Připravíme si řecká nízkotučný řecký jogurt, chia semínka, agávový sirup (obsahuje nízký glykemický index), strouhaná kokos a sušené ovoce. Všechny tyto ingredience smícháme a máme skvělou zdravou snídani, která nás udrží nasycené i po dobu několika hodin.

řecký jogurt snídaně

řecký jogurt