Předávkování vitamínem B? Kolik může škodit

předávkování vitamínem b

Kolik Vitamínu B nám může opravdu škodit?

Vitamín B je pro náš život velmi důležitý a potřebujeme ho téměř každý den v určitém množství. Vitamíny B jsou sice rozpustné ve vodě a nadbytek těchto vitamínů naše tělo rychle vyloučí, ale pořád je zde možnost negativního působení na naše tělo při předávkování tímto vitamínem. Například při předávkování vitamínem B6 se může poškozovat naše nervová soustava.  

Předávkování Vitamínem B, je to vůbec možné?

V seznamu níže je rozespáno u jakého vitamínu B níže je možné předávkování. Ve většině případů se s předávkováním vitamínem B naše tělo poradí a přebytek vitamínu vyloučí ven pomocí moči. Při vysokých dávkách se ale může objevit bolest hlavy a břicha, zvracení a svědění pokožky.

Vitamín B1

Vitamín B1 (také pod názvem thiamin) je ve vodě rozpustný vitamín a při předávkování se z těla odvede ven pomocí naší moči. Předávkování Vitamínem B1 je jen velmi zřídka. Při velkém množství mohou ale nastat komplikace je jako je bolest břicha, svědění pokožky a únava.

Vitamín B2

Vitamínem B2 (nebo také Riboflavin) je téměř nemožné se předávkovat. Nadbytek tohoto vitamínu se vyloučí z těla ven pomocí moči.

Vitamín B3

Velké dávky Niacinu (Vitamín B3) nad 1500 mg mohou způsobit bolesti hlavy, svědění pokožky a hlavně je toto množství velká zátěž na naše játra. Tento vitamín ve velkých dávkách by rovněž neměli brát těhotné ženy. Často se tento vitamín bere pro zlepšení cholesterolu, ale velké dávku našemu tělu nejsou prospěšné.

Vitamín B6

Vitamín B6 (nebo také Pyridoxin) je velice důležitý pro náš metabolizmus (pracuje jako koenzym při zpracovávání sacharidů, tuků a bílkovin). I když se přebytek vitamínu B6 při velkých dávkách vyloučí z našeho těla, tak nám dlouhodobé užívání vysoké dávky může ublížit hlavně naší nervové soustavě. Časté příznaky předávkování je brnění nebo necitlivost. Při vysazení těchto vysokých dávek většinou tyto příznaky zmizí. Příliš velké množství vitamínu B6 může způsobit také svědění kůže, zvracení a přecitlivělost na světlo.

Vitamín B9

Kyselina listová je pro naše tělo velice důležitá a vysoké dávky samotného Vitamínu B9 se vyloučí z těla ven pomocí moči. Nebezpečí předávkování tímto vitamínem B je možnost zamaskování nedostatku Vitamínu B12. Nadměrné a dlouhodobé vysoké dávky tohoto vitamínu mohou způsobit necitlivost a poruchu nervové soustavy.

Vitamín B12

Vitamín B12 je také rozpustný ve vodě a je potřeba pro naše zdraví nervové soustavy a DNA. Je předávkování vitamínem B12 vůbec možné? Jelikož je tento vitamín velice málo toxický i při vysokých dávkách je předávkování zcela ojedinělé. Nejvíce ohrožení budou lidé s nemocí jater a ledvin a těhotné ženy. U normálního člověka se vitamín B12 při předávkování dostane ven pomocí moči. Při vysokých dávkách se může objevit bolest hlavy, pocení, svědění pokožky, zvracení a vysoký krevní tlak. 

vitamín b12 předávkování

Předávkování vitamínem B se vyhnete, když budete jíst kvalitní zeleninu a maso a nebudete konzumovat příliš mnoho potravinových doplňků vitamínu B z lékárny. Příliš velké množství vitamínu B stejně vyloučíte pomocí moči z těla ven a tím pádem posíláte peníze do záchodu.