1. Papája je ovoce plné vitamínů
Papája obsahuje spoustu vitamínů, jako je například vitamín B9 a vitamín C. Toto velice chutné ovoce pochází z Ameriky a je známo již staletí, ale u nás je v oblibě až v posledních letech. Papája obsahuje důležité enzymy, které můžou pomáhat při trávení masa.
Středně velká papája má přibližně 15 g cukru, 4 g vlákniny a 1 g proteinu. Papája obsahuje také velkou spoustu vitamínů jako je vitamín A, vitamín C, vitamín B9. Papája také obsahuje draslík a relativně malé množství vápníku.
Velkou výhodou papáji je, že má i přes velmi sladkou chuť relativně málo cukru. Při dietě se tedy nemusíme bát papáju zařadit jako zdroj cukru do našeho jídelníčku.
2. Má antioxidační účinky
Volné radikály v našem těle způsobují stárnutí buněk a oxidační stres. Příliš mnoho volných radikálů a málo antioxidantů může v našem tělě způsobit stav pro vznik nejrůznějších onemocnění. Papája obsahuje antioxidanty včetně známých karotenoidů, které pomáhají ničit volné radikály.
Papája se díky velkému počtu antioxidantů hodí jako prevence u mnoha civilizačních chorob. Papája obsahuje takzvaný lykopen, které redukuje oxidační stres v našem těle.
3. Lepší trávení
Papája podporuje také trávení díky tzv. papainu, což je velmi důležitý enzym, který pomáhá trávit bílkoviny v našem těle. Už dávní předkové jedli papáju společně s masem.
4. Působí protizánětlivě
Enzymy, které jsou obsaženy v papáji mohou působit protizánětlivě v našem těle. V papáji můžeme nalézt enzymy chymopapain a papain.
5. Posiluje imunitu našeho těla
Střední papája obsahuje více jak 200% denní dávky vitamínu C a je tak skvělým pomocníkem proti nachlazení a rýmě.
6. Prevence při artritidě
Papája obsahuje, jak je zmíněno již nahoře enzym chymopapain, který může preventivně působit proti nemocem jako je artritida a osteoartritida.
7. Zdraví očí
Papája obsahuje také vitamín A, který chrání náš zrak před degenerací. Při nedostatku vitamínu A mohou vznikat nemoci zraku. Vitamíny obsažené v papáji pomáhají při prevenci proti makulární degeneraci.
8. Zlepšuje zdraví pokožky
Papája obsahuje velké množství vitamínu C a antioxidantů, které jsou velmi důležité pro zdraví naší pokožky. Při nedostatku antioxidantů vznikají v našem těle volné radikály, které způsobují stárnutí buněk a tím například i vznik vrásek. Antioxidanty společně s vitamínem C zabraňují dalšímu vzniku volných radikálů. Při letním slunění je tedy dobré jíst papáju a další tropické ovoce, kvůli antioxidantům, které zabraňují stárnutí kůže ze slunečního záření.
9. Zdroj vlákniny
Papája obsahuje množství vlákniny, která je dobrá jako prevence proti zvýšenému cholesterolu. Velké množství cholesterolu v našem těle může způsobit řadu srdečních nemocí a dokonce i infarkt.
Jak se jí papája?
Papája se dá připravit několika způsoby a to například:
- snídaně: rozkrojíme a vnitřek přidáme do řeckého jogurtu a dochutíme chia semínky
- smoothie: nasekáme papáju na kostičky a přidáme kokosové mléko a banán
- oběd: papája se také dá smažit společně například s kuřetem
Papája a těhotenství
Papája se nedoporučuje při těhotenství, jelikož obsahuje latex, který způsobuje řadu komplikací (kontrakce). Vyhněte se tedy tomuto ovoci obloukem, pokud jste těhotná.