Kde se nachází Vitamín K? Kapusta, zelí i brokolice

vitamín k

Kde všude se nachází vitamín k?

Listnatá zelenina má nejvíce obsahu vitamínu K. Můžeme ji najít hlavně v kapustě, brokolici, kapustičce, špenátu, v římském salátu a zelí. 

Vitamín K je velmi důležitý pro naše tělo v řadě důležitých procesů, jako je například výroba proteinů při srážlivosti krve a pomoc při vstřebávání vápníku. Lidské tělo umí ukládat vitamín K do tuku a jater a tak je nedostatek vitamínu K méně častý.

Brokolice

Tato právem nazvaná superpotravina má nejen dostatek vitamínu K, ale také dostatek vitamínu C. Látky obsažené v brokolici pomáhají v boji s volnými radikály.

Kapusta

Zelenina, která má zelenou barvu má většinou velká obsah vitamínu K. Kapusta získává na oblibě až v posledních letech, jelikož se často přídává do smoothie drinků a označuje se tak za superpotravinu. V kapustě můžeme také nalézt vitamín c a vitamín a.

Špenát

Špenát je skvělým zdrojem Vitamínu K a hodí se jako příloha ke každému jídlu. Ve špenátu můžeme také najít Vitamín C, Vitamín A a mangan.

Ledový salát

Ledový salát obsahuje menší množství Vitamínu K, než má například špenát, ale pořád se dá zařadit mezi další zdroje tohoto vitamínu.

Natto

Natto je tradiční pokrm z Japonska a je vyroben ze sójových bobulí. Natto je také skvělým zdrojem Vitamínu B. Nesmíme zapomenout ani na minerály, jako je hořčík, mangan a fosfor.

Tuřín

U nás ne příliš v kuchyni využívaná zelenina jménem Tuřín obsahuje také slušné množství vitamínu K. Tuřín je zapomenutá, ale velmi nutričně bohatá zelenina, která obsahuje také vitamín C, vitamín A, hořčík a vápník.

Sojové boby

Sojové boby obsahují vitamín K, a jsou také kvalitním zdrojem tohoto vitamínu. Sojové boby jsou také skvělým zdrojem vitamínu B (riboflavinu a thiaminu). Dále obsahují spoustu minerálních látek jako je hořčík, fosfor, měď a mangan.

Petržel

Petžel má vysoké množství vitamínu k. Petržel obsahuje také další řadu vitamínu a to hlavně vitamín c a vitamín a. Pokud nám chybí vitamín k, tak nesmíme zapomenout přidat na dochucení hrstku petržele do každého jídla.

Kiwi

Pokud se zaměříme i na ovoce, pak kiwi obsahuje také vitamín k. Mimo jiné obsahuje také vitamín c, který podporuje naši imunitu.

Grep

Grep je ovoce, které také obsahuje vitamín k, ale i vitamín C a měď.

Potraviny, které obsahují vitamín K: 

Potravinové zdroje Vitamínu K hodnota (µg/100g)
Špenát380
Brokolice180
Zelí145
Ledový salát35
Kapusta440
Sýr 51
Olivový olej 55
Sójový olej 193

zdroj

Vitamín K hraje v našem těle velmi významnou roli a to hlavně při srážlivosti krve. Vitamín K udržuje také naše kosti zdravé a snižuje riziko osteoporózy. Některé studie také poukazují na příznivý vliv vitamínu k na kardiovaskulární systém.