9 potravin, které obsahují vysoký počet železa
V dnešním uspěchaném světě trpí většina lidí nedostatkem železa. Mezi hlavní zdroje železa můžeme zařadit potraviny jako jsou játra, červené maso, vajíčka, brokolice nebo také kešu ořechy. Železo hraje významnou například při tvorbě červených krvinek. Železo také pomáhá při přenosu kyslíku v našem těle, dále pomáhá našemu imunitnímu systému a udržuje náš mozek ve zdravé formě.
Pro správné vstřebání železa je důležité mít také dostatek Vitamínu C. Vitamín C pomáhá vstřebávat železo až o 50%.
Vstřebávání železa může blokovat například i čaj, káva a dokonce i potraviny s vysokým obsahem vápníku. Při nedostatku železa je nejčastější projev únava a bledost.
Brokolice
Brokolice je kvalitním zdrojem železa a 200g brokolice dodá tělu cca 1mg železa. Brokolice je oblíbená ve fitness světě pro své další nutriční hodnoty jako je například Vitamín K., vitamín C a hlavně vlákninu.
Špenát
Hodně lidí si myslí, že je špenát králem železa, ale nejvíce ho určitě nemá. Mezi podobné potraviny bohaté na železo můžeme zařadit například kapustu nebo již zmíněnou brokolici. Problém, proč si všichni pamatujeme, že je špenát králem železa je kvůli omylu, který udělal chemik Erich Von Wolf, když omylem při studiu vlivu špenátu na lidské zdraví udělal chybu v desetinné čárce a omylem zvýšil železo desetinásobně. Z 3,5 gramu se tak najednou stalo 35 g železa, což je extrémně hodně.
Meloun
Pokud nejste fanoušek špenátu ani brokolice, tak vám bude chutnat určitě lépe meloun, který má na 100 g přibližně 0,24 g železa.
Kuřecí maso
Jedna porce kuřete má v sobě kolem 1 mg železa Kuřecí prsa jsou také výborným zdrojem bílkovin s nízkým obsahem tuku.
Játra
Játra jsou často neprávem zatracovány, protože obsahují velké množství prospěšných látek. Mezi hlavní patří železo, vitamín B2, vitamín A a kvalitní bílkoviny.
Hovězí maso
100 g červeného masa obsahuje přibližně 2,7 mg železa. Hovězí maso je také dobrým zdrojem bílkovin, zinku a vitamínu B. Pokud jíte maso a máte nedostatek železa, tak ho určitě zařaďte do svého jídelníčku.
Vejce
Ve dvou vajíčkách můžete najít cca 1 mg železa. Vajíčka dodají tělu také velké množství bílkovin.
Hrášek
Pokud hledáte dobrý zdroj železa, tak můžete do svého jídelníčku zařadit hrášek. Hrášek je také zdrojem vlákniny a kvalitních sacharidů.
Houby
Houby obsahují kokem 0,5 mg železa na 100 g. Tímto se houby řadí mezi dobré zdroje železa, pokud zrovna nejíme maso nebo si chceme vylepšit jídelníček. Houby obsahují také velké množství Vitamínu D.
Další potraviny bohaté na železo jsou:
Mořské plody:
- Krevety
- Makrela
- Škeble
- Tuňák
- Ústřice
Zelenina:
- Sladké brambory
- Fazole
- Kapustičky
Ovoce:
- Jahody
- Rozinky
- Datle
- Fíky
- Sušené švestky a broskve
Maso:
- Jehněčí
- Krůtí
- Vepřové
- Telecí
Luštěniny:
- Tofu
- Všechny druhy fazolí
- Čočka
- Kukuřice
Tabulka potravin s obsahem železa v mg:
Potravina | počet mg železa |
játra | 10 mg |
ledviny | 10 mg |
hovězí steak | 2 mg (150 g) |
vepřové | 2 mg (150 g) |
jablko | 0,2 mg (100 g) |
mango | 0,5 mg (100 g) |
sýr cottage | 0,1 mg (25 g) |