Maliny: 6 důvodů, proč je jíst

maliny účinky

Proč jíst maliny? Obsahují antioxidanty a velmi málo kalorií 

Maliny jsou populární ovoce díky skvělé chuti, ale hlavně z důvodu vysokému obsahu antioxidantů, minerálů a vlákniny. Maliny obsahují na 100 g pouze 52 kalorií a tak si je můžete dopřávat, bez výčitek i při hubnutí.  

Maliny: vitamíny, minerály a jejich složení 

Maliny jsou bohaté na vitamín C, vitamín A, vlákninu. Obsahují také 12 gramů sacharidů na 100g malin a 6.5 gramu vlákniny. Jsou zdrojem luteinu, který podporuje zdraví našich očí. 

Maliny a složenína 100 g (100 g je cca 40-50 malin)
Voda 85.75 g 
Energie52 kcal
Bílkoviny1.2 g
Tuk 0.65 g
Sacharidy 11.95 g 
Vláknina 6.5 g
Vápník 25 mg
Draslík 151 mg 
Vitamín C 26.2 mg 
Vitamin K7 .8 µg
Lutein + Zeaxanthin136 µg
Hořčík 22 mg 22 mg
Draslík 151 mg 

další obsah: zdroj

maliny_vitaminy_antioxidanty

Proč jíst maliny a jaké mají účinky? 

1. Zdroj antioxidantů 

Maliny patří mezi největší zdroj oxidantů mezi ovocem. Mezi tyto antioxidanty patří hlavně kyselina ellagová a kvercentin. Maliny obsahují dále také betakaroten, lutein a zeaxantin. Antioxidanty pomáhají při eliminaci volných radikálů, které se v našem těle mohou zvyšovat třeba při špatném životním stylu (konzumace tučných a sladkých jídel atd.). 

2. Podporují trávení

Maliny jsou dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá při zácpě a dalších zažívacích potížích. 100 g malin nám dodá 6,5 g vlákniny. Zvýšení konzumace vlákniny může také pomoci při hubnutí, jelikož vyvolává pocit nasycení. 

maliny

3. Zdravá kůže

Maliny obsahují vitamín C, který je důležitý při tvorbě kolagenu. Kolagen udržuje naši kůži pružnou a napomáhá předčasnému stárnutí (vrásky a ztráta pružnosti). Vitamín C v malinách pomáhá také chránit naši kůži před slunečním zářením. 

4. Zdroj luteinu 

Maliny obsahují také lutein, který podporuje zdraví našich očí a pomáhá proti makulární degeneraci a dalšímu onemocnění. 

Zajímavost: Maliny jsou tvořeny z 86% z vody, 12% ze sacharidu a obsahují pouze 52 kalorií na 100 g. 

5. Zdravé srdce 

Maliny obsahují takzvané antokyany, které dle publikace Critical Reviews in Food Science and Nutrition mohou pomáhat jako prevence proti řadě kardiovaskulárních chorob. V malinách je také značné množství vlákniny, která pomáhá snižovat LDL cholesterol. 

6. Paměť 

Maliny pomáhají zlepšovat paměť a zdraví našeho mozku, díky obsahu flavonoidů. V malině také najdeme vitamín C, který pomáhá zlepšovat paměť nejen u starších lidí (zdroj). Flavonoidy v malinách pomáhají navíc zlepšovat koordinaci a zlepšují náladu. 

Jsou maliny dobré při hubnutí? 

Maliny obsahují 6.5 g vlákniny a 52 kalorií na 100 g, takže se jedná o dost nízkokalorickou potravinu. Vláknina z malin udrží pocit nasycení po delší dobu a taky může snižovat chuť na sladké. Pokud chcete zhubnout a hledáte zdravou variantu mlsání, pak jsou maliny skvělou volbou, jelikož chutnají sladce a přitom mají velmi málo kalorií.  

Pokud máte rádi sladké a zároveň chcete zhubnout, tak si do řeckého jogurtu přidejte hrst malin. Zaženete chuť na sladké a zároveň do sebe otanete vlákninu.