Vitamín B3 (Niacin): zdroje, použití, nedostatek a jeho účinky

vitamí b 3 niacin

Co je Niacin?

Vitamín B3 je rozpustný ve vodě a tělo jej tedy neukládá a při vysokých dávkách se jej může zbavit. Pro tělo je hlavním zdrojem Vitamínu B3 hlavně strava, ale také můžeme získat Niacin  pomocí tryptofanu (jedná se o amino acid). Také působí jako antioxidant a napomáhá tak našemu metabolismu a udržuje zdraví kardiovaskulární systém a dokonce je dobrý jako prevenci při cukrovce.

Vitamín B3 nebo také nazýván Niacin se vyskytuje ve dvou formách a to:

Nikotinamid – tato forma vitamínu nesnižuje cholesterol, ale pomáhá léčit cukrovku a problém s pokožkou

Kyselina nikotinová – tato forma Vitamínu B3 je rozpustná ve vodě a příznivě ovlivňuje  srdeční činnost a léčí vysoká cholesterol v těle.

Niacin patří do jednoho z 8 vitamínu B, které jsou rozpustné ve vodě

Jak se projevuje jeho nedostatek?

Nedostatek Niacinu může způsobit nemoc zvanou pellagra, která se objevila například v 17. Století, kdy se v Americe téměř jen kukuřice a tak vznikal nedostatek právě tohoto vitamínu. Charaktgeristika této nemoci je demence, dermatitida, slabá koncentrace a deprese. S touto nemocí se pořád můžeme setkat v zemích, kde je nedostatek vitamínu B3 ve stravě.

Nedostatek Niacinu mají například alkoholici a lidé s HIV. Nejčastější skupinou s nedostatkem vitamínu B3 jsou lidé, kteří jí polotovary a sladké jídla. Nejčastěji pak cukr, mouku, bílý chleba, rohlíky a kukuřičný sirup, což může mít za následek velmi malé množství Niacinu v těle.

10 věcí, které plní Niacin v našem těle:

Úplné léčebné účinky na lidský organismus nejdou nikdy přímo dokázat, ale dle výzkumů Niacin zlepšuje pokožku, činnost mozku, zlepšuje trávení a bojuje proti civilizačním nemocem. Níže se můžete dočíst jaké účinky má na lidský organismu nejčastěji. Berte ale na vědomí, že tyto účinky nejdou téměř nikdy na 100% dokázat a je vždy nutné se první poradit s lékařem, pokud máte nemoc.

Zlepšuje zdraví srdce

Niacin blokuje játra při produkci cholesterolu (toho špatného LDL) a tím pádem zlepšuje stav vašeho srdce.

Pomáhá při léčbě cukrovky

Vitamín B3 se v posledních výzkumech ukázal jako dobrý bojovník proti cukrovce. Niacin napomáhá proti nízké úrovni HDL cholesterolu, která je známa právě u cukrovky. Dle posledních poznatků Niacin chrání buňky, které tvoří inzulín ve slinivce a tím pádem pomáhá při léčbě cukrovky. Je ale potřeba dělat více výzkumů, jak moc do toho zasahuje právě tento vitamín.

Alzeheimerova choroba

Zvětšení dávek Vitamin B3 nebo zvýšení konzumace potravy s větším obsahem tohoto vitamínu působí pozitivně proti Alzheimerově chorobě.

Pomáhá při zvýšenému cholesterolu

Zvýšený příjem Niacinu pozitivně působí na snižování cholesterolu v našem těle. Tento vitamín dokonce zvyšuje ten dobrý cholesterol HDL a naopak snižuje špatný cholesterol LDL. Poslední dobou se ukazuje, že je niacin taky velmi dobrý při kardiovaskulárních onemocněních a také je účinný u pacientů s nemocí srdce.

Niacin snižuje špatný cholesterol LDL a zároveň zvyšuje ten dobrý HDL.

Zlepšuje kůži a zdraví vlasů

Jelikož je Vitamín B3 rozpustný ve vodě, tak se používá v řadách krémů a kosmetických doplňcích. Vitamín B3 se také ukazuje jako dobrý bojovník proti akné a dalším kožním problémům jako je svědění, praskání kůže a červeným tečkám.  Dále také pomáhá zadržovat vodu v kůži a tím pádem je naše pokožka hebká a pružná.

Některé studie poukazují, že je tento vitamín dobrá prevence proti rakovině kůže a také dobře působí na elasticitu naší pokožky a tím pádem napomáhá zabraňovat tvoření vrásek. Niacin také zvětšuje produkci keratinu v kůži, který právě pomáhá pokožce proti poškození a udržuje její zdraví stav.  

Pomáhá při léčbě erekce

Niacin může zlepšovat stav erekce, která je v aktuálním světě čím dál častější.  Je to tedy další zdráva cesta jak si pomoci s tímto problémem. Niacin totiž působí protizánětlivě a to hlavně u krevních cév, které mají právě za následek špatnou erekci.

Dodává tělu energii

Niacin je velice důležitá součást pro přeměnu jídla na energii pro naše tělo. Bez tohoto vitamínu nemůžete přeměňovat cukry, tuky a bílkoviny na energii. Vitamín B3 tedy hraje velice důležitou roli pro přísun energie pro naše tělo.

Nespavost

Niacin pomáhá aktivovat receptory v našem mozku, které podporují spánek.

Artitida

Nikotinamid pomáhá otvírat cévy kolem kloubů a tím pádem zlepšuje stav u této nemoci, ale také pomáhá posílit svaly a tím pádem ulehčí kloubům od námahy.

niacin

Deprese a úzkost

Niacin se používá také při léčbě úzkosti, deprese a dalších duševních problémů. Někteří lidé s depresí mají nedostatek vitamínu B3, a to znamená většinou i nízký level serotoninu a to vede právě k depresím. Serototnin potřebuje pro tvorbu tryptofan, který se vytváří také za pomoci vitamínu B3. J Vitamín B3 také zlepšuje průchod krve do mozku a také bojuje proti zánětlivým onemocněním mozkových buněk. Lidé s depresí by měli tedy jíst více jídla s větším obsahem Niacinu.

V jakých potravinách můžeme nalézt Vitamín B3?

Hřiby

Pokud chcete zvýšit přísun Niacinu, tak je dobré se zaměřit ve vašem jídelníčku na houby. Můžete si vybrat například houby Pečárky nebo žampióny, to už záleží na vaší chuti. V houbách je přibližně 5 mg Niacinu na 100g a proto je dobré jej zařadit do našeho jídelního plánu.

Slanina

I když je tato potravina často zatracována pro svůj vysoký obsah cholesterolu a tuku, je dobrým zdrojem Niacinu. Pokud máte zdravý pohyb a netrápí vás vysoký cholesterol, tak si tuto pochoutku určitě dopřejte. Slanina má přibližně 10 mg Niacinu na 100g.

Tuňák

Tato ryba obsahuje poměrně velké množství Vitamínu B3 a spolu s omega 3 tak tvoří zdravé jídlo a patří tak do každého jídelníčku. Tuňák má na 100g masa přibližně 6mg Vitamínu B3.

Krůtí maso

Krůtí maso je také velice dobrým zdrojem Niacinu a obsahuje přibližně 11 mg Vitamínu B3 na 100g masa.

Játra

Játra obsahují velké množství Niacinu a to zejména jehněčí játra, které mají až 20mg Niacinu na 100g. I když většina lidí játra zrovna nemiluje, je dobré je občas zařadit do jídelníčku právě kvůli vitamínům.

Arašídy

Arašídy mají na 100G cca 3mg Vitamínu B3 a je dobré je tedy mít po ruce jako svačinku. Dnes si jej již běžně můžeme koupit v podobě arašídové másla.

Hrášek

Pro vegetariány je dobrý zdroj Niacinu hrášek, ze které se dá dělat spousta dobrých jídel. Hrášek obsahuje na 100g více jak 3mg Vitamínu B3 a tak se také řadí k dobrým zdrojům.

Chřest

Chřest obsahuje kolem 1 mg niacinu na 100g a je dobrým zdrojem všech různých vitamínů. Můžeme jej použít jako přílohu k rybě nebo hovězímu.

Další zdroje Niacinu:

  • losos
  • pohanka
  • halibut
  • sardinky
  • kachna
  • hovězí srdce
  • avokádo
  • sladké brambory
  • vajíčka

Niacin a jeho nežádoucí účinky:

Pokud jíte stravu bohatou na vitamín B3 je velmi málo pravděpodobné, že budete mít nějaké nežádoucí vedlejší účinky. Tento případ se hlavně objevuje u lidí, kteří si doplňují Niacin pomocí potravinových doplňků. Pokud člověk jí více, než jsou doporučené dávky, tak se u něj můžou objevit tyto nežádoucí účinky:

  • bolest hlavy
  • alergické reakce
  • svědění kůže
  • srdeční problémy
  • zvracení a malátnost
  • nízký tlak
  • celková únava

Každý člověk nutně potřebuje Niacin pro udržení zdraví, ale moc lidí mu právě nevěnuje dostatečnou pozornost a nemají ho dostatek. Je dobré tedy zařazovat játra, hovězí maso a ryby do našeho jídelníčku, pokud chceme mít dostatek přísunu Vitamínu B3