Vitamín A (Retinol): proč je důležitý? účinky na zdraví, těhotenství

Vitamín A betakaroten

Vitamín A pro zdravé tělo: jaké potraviny jíst a jak působí na lidský organismus?

Vitamín A patří mezi ty vitamíny, které jsou rozpustné v tucích, proto je dobré při konzumaci přidat kvalitní tuk jako je olivový olej nebo máslo. Tento vitamín je potřebný pro dobrý zrak, zdravou kůži a kosti. Mimo jiné vitamín A působí jako silný antioxidant. Dále také působí velice kladně na správnou funkci ledvin, plic a srdce a hlavně očí. Vitamín A je velice silný antioxidant a uvnitř těla působí proti volným radikálům a zánětům.

Vitamín A můžeme rozdělit na dvě formy: Vitamín A1 retinol a Vitamín A2 3-dehydroretin. Vitamín A2 můžeme dostat například z potravy jako je zelenina ve formě tzv. karotenoidu, který je pak tělem zpracován na retinol.

Vitamín A, který je z rostlinné potravy je rozpustný ve vodě a v přírodě jich můžeme najít něco přes 600 druhů. Dle některých studií jich tělo přeměňuje pouze cca 10% na retinol. Záleží ale také z jaké potravy se betakaroten čerpá a jaké další vitamíny v těle zrovna máme. Retinol můžeme ale dostat přímo z masa a živočišných výrobků, které pak tělo přímo využívá bez další přeměny.

Vitamín A je rozpustný v tucích a proto je dobré jej užívat s kouskem másla nebo olivového oleje

Jako jsou hlavní zdravotní účinky Vitamínu A na lidské tělo?

Zdravý zrak
Vitamín A působí proti různým nemocem očí a tak je vhodné ho zařadit do jídelníčku, pokud trpíte některou z nemocí očí. Když na vaše oko dopadne světlo, tak je aktivována molekula rhodopsin u které je právě při výrobě důležitý Vitamín A. Proto je šeroslepost někdy spojená s nedostatkem vitamínu A, jelikož se špatně vytváří rhodopsin.

Bojuje proti zánětlivým nemocem

Tento vitamín jako antioxidant ničí v našem těle volné radikály a tím pádem pomáhá zabraňovat tvorbě zánětů.

Prevence proti rakovině
Studie ukazují, že Vitamín A pomáhá při prevenci rakoviny plic, prostaty a žaludku. Je dobré zmínit, že naopak velmi vysoké dávky zvyšují riziko rakoviny.

Zdravé srdce

Zvýšený cholesterol v těle může být také příznakem nedostatku vitamínu A. Pokud si člověk zvýší přísun tohoto vitamínu, může předcházet srdečním chorobám.

Podporuje zdravou pokožku a vlasy

Vitamín A je jeden ze základních kamenů pro správný růst vlasů a patří tak do jednoho z nejvýznamnějších Vitamínů pro zdravou kůži a vlasy. Vitamín A totiž podporuje obnovuje kožních buněk a tudíž se s ním můžeme setkat i v léčbě proti akné. Proto je jeden z příznaků při nedostatku vitamínu A právě špatná a suchá pokožka. Vitamín A tedy hraje důležitou roli při obnově buněk kůže a poraněních, jelikož zabraňuje volným radikálům, které napadají zdravé buňky. Vitamín A je také dobrý bojovník proti UV záření a také zklidňuje pokožku při nadměrném slunění.

Zvyšuje imunitu

Tento vitamín je znám jako klíčový při zvyšování celkové imunity našeho organismu. Některé geny jsou v našem těle jsou právě regulovány tímto vitamínem. Nedostatek Vitamínu A v těle může mít pak za následek oslabení naší imunity a následně se pak mohou vytvářet nepříjemné infekce, je proto dobré myslet na jídlo s vysokým obsahem beta karotenu.

Zdravé kosti 

Naše kosti potřebují vitamín A pro správnou pevnost a zdraví. Vitamín A napomáhá při produkci kostních buněk. Ukázalo se, že je tento vitamín také prospěšný u lidí, kteří mají problém s klouby.

Vitamín A v těhotenství 

Vitamín A je důležitým vitamínem při těhotenství a proto je dobré během tohoto období jíst potraviny, které obsahují tento vitamín a to například mléko, vajíčka a máslo. Pokud jste těhotná, není dobré brát nadměrné množství vitamínu A, takže je lepší se vyvarovat zvířecím játrům, které mají velmi vysoké množství tohoto vitamínu. Nejlepší je se přímo poradit s vaší doktorem, pokud cítíte, že máte tohoto vitamínu nedostatek.

Nedostatek Vitamínu A a jeho příznaky

Zejména jsou ohroženi lidé, kteří pijí často alkohol z důvodu velké toxicity v těle a tím pádem malému množství Vitamínu A. Dále jsou pak ohroženi lidé s nízkým příjmem tuků, jelikož se právě tento Vitamín zpracovává za jejich pomocí.

zde jsou nejběžnější příznaky při nedostatku vitamínu A:

  • špatný zrak – horší vidění v noci, suché oči
  • suchá popraskaná kůže
  • špatný stav nehtů, vlasů a také svědění a lupy
  • infekce například krku nebo na prsou
  • akné

Vitamín A výskyt v potravě – nejlepší zdroje

Zdroje, že kterých můžeme čerpat vitamín můžeme rozdělit na rostlinné a živočišné:

Vitamín A1 neboli retinol můžeme v této formě dostat pouze z živočišné potravy a to hlavně:

Hovězí játra

Hovězí játra jsou doslova vitamínová bomba. Tyto játra jsou nejbohatším zdrojem Vitamínu A. Již jen 100g těchto jater nám poskytne cca 300% denní dávky Vitamínu A.

Krůtí játra 

Tyto játra vám poskytnou více jak 1500% denní dávky Vitamínu A na 100g. Jsou chutné, rychle se dají připravit a obsahují i další důležité vitamíny a minerály pro naše tělo.

Dále pak jsou to tyto potraviny: 

  • jehněčí a tresčí játra
  • makrely, losos, tuňák, kaviár
  • ovčí sýr,máslo,čedar, feta sýr
  • husí játra
  • vajíčka

Další výskyt Vitamínu A2 (beta karoten) z rostlinné stravy: 

Tento typ vitamínu A musí tělo po příjmu zpracovat na retinol (cca 10%)

Špenát 

Už jen jedna hrst čerstvého špenátu nám dá 50% denní dávky vitamínu A. Špenát je dobré jíst čerstvý bez vaření, jelikož zničíme vitamíny.

Mrkev

Už naše babičky nám říkaly, že je dobré chroustat mrkev pro dobrý zrak. Jedna mrkev nám tak může dodat až 200% denní dávky vitamínu A.

Mango

Mango je sladké, dobré a navíc obsahuje 35% denní dávky vitamínu A v jedné porci.

Kapusta

Kapusta obsahuje přibližně 200%  vitamínu A v jedné porci. Je dobré ji konzumovat nejlépe ve smoothies, jelikož jen tak se zachová velké množství vitamínů.

Další rostlinné zdroje Vitamínu A:

  • sladké brambory
  • brokolice
  • salát
  • papája, grep
  • červená paprika
  • pistácie, goji

Ve videu se můžete podívat na další zdroje potravin, které obsahují vitamín A: