Javorový sirup: účinky, co obsahuje a další zajímavosti
U nás ne příliš známý javorový sirup nabývá na popularitě až v posledních letech díky účinkům na naše zdraví. V běžném obchodě u nás zaplatíte za javorový sirup mnohonásobně více, než za běžný bílý cukr, ale pro své zdraví uděláte dobře,
Javorový sirup je zdrojem cukru ve formě sacharózy. V sirupu můžeme nalézt také další zdroje energie, jako jsou polysacharidy a oligosacharidy. Velkou výhodou javorového sirupu je nízký glykemický index, takže se hodí jako náhrada za obyčejný cukr do každého pokrmu.
Javorový sirup však není nějaká zázračná superpotravina, ale může sloužit jako velmi dobrá náhrada za obyčejný cukr, jelikož má živiny, které jsou daleko lepší, než má obyčejný cukr z obchodu. Javorový sirup můžete použít jako sladidlo do jogurtu, můžete jej použít jako salátový dresing a nebo také péct zdravější koláče.
1. Javorový sirup má nízký glykemický index
Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou dobrou prevencí proti cukrovce, jelikož se pomalu metabolizují v našem těle, pomocí jater. Potraviny s vysokým glykemickým indexem naopak zvyšuje krevní tlak a hladinu inzulínu. Potraviny jako jsou hranolky a sladkosti mají tento glykemický index vysoký a tak se rychleji tloustne, ale to není případ javorového sirupu, jelikož ho naše tělo zpracovává pomaleji. Pokud tedy držíte dietu nebo chcete zhubnout, tak je dobré použít jako sladidlo malou lžičku javorového sirupu do bílého jogurtu nebo ovesné kaše.
2. Javorový sirup a jeho složení – má mnoho minerálů a vitamínů
Javorový sirup nedodává tělu pouze energii, ale také ho zásobuje zinkem, manganem a nebo také vápníkem. Mangan pomáhá metabolismu vstřebávat potřebné živiny, zatímco zinek posiluje náš imunitní systém a zlepšuje stav nehtů a vlasů.
3. Javorový sirup do diety a hubnutí
Javorový sirup je dobrou alternativou běžných sladidel. Pokud si sladíte v dietě obyčejným cukrem nebo medem, je dobré přejít na javorový sirup, jelikož nezvyšuje tak rychle krevní tlak a inzulín. Neznamená to ale, že se může javorový sirup jíst od rána do večera, jelikož obsahuje velké množství cukru, tak je dobré ho používat pouze jako sladidlo (1-3 čajové lžičky za den).
4. Je plný antioxidantů
Obyčejný cukr má pouze velmi malé množství antioxidantů oproti javorovému. Antioxidanty jsou pro naše tělo velice důležité, jelikož pomáhají tělu bojovat s volnými radikály, které napadají naše buňky a tím urychlují stárnutí. Pokud tedy hledáte alternativu, čím si osladit ráno ovesnou kaši je javorový sirup dobrou volbou. V javorovém sirupu tak můžeme najít flavanoly a polyfenoly, které mají na naše zdraví pozitivní vliv. Čím je javorový sirup tmavší, tím má většinou více antioxidantů, než ten ve světlejší formě. Pokud tedy půjdete do obchodu, podívejte se po tmavém javorovém sirupu.
5. Javorový sirup zlepšuje trávení
Konzumace rafinovaných cukrů zvyšuje řadu zdravotních problémů s trávením. Problém navíc je, že zdravotní komplikace způsobují také umělé sladila a tak je nejlepší možností používat pro slazení přírodní sladila a to v malém množství. Pokud máte v těle kvasinky nebo máte candidu, je doporučováno maximálně omezit cukr, protože cukr je to, co živí kvasinky (umělá sladidla dle některých studií také podporují růst kvasinek a tak je dobré se jim také vyhnout).
6. Je to přírodní produkt
Oproti rafinovanému cukru, který se vyrábí v továrně je javorový sirup zcela přírodní, tak jako je například med nebo agávový sirup. Jeho konzumací tak do těla nedostáváte žádní další látky navíc, které se používají při výrobě.
7. Zlepšuje pleť a akné
Javorový sirup se společně s medem používají jako pleťové masky, jelikož obsahují antioxidanty, které bojují s bakteriemi. Často se pomocí javorového sirupu, medu a ovesných vloček připravují zábaly a obklady na akné a další vyrážky. Společně s medem umí zmírňovat záněty a zarudnutí pokožky.
8. Zdravá prostata
Javorový sirup obsahuje zinek, který příznivě působí na prostatu. Zinek je uložen právě nejvíce v prostatě, než v kterékoliv jiné části lidského těla. Nedostatek zinku v těle zvyšuje riziko rakoviny prostaty. Mangan obsažený v javorovém sirupu má také příznivý vliv na produkci hormonů, které umožňují zdravou reprodukci člověka.
Javorový sirup a jeho složení
Sirup obsahuje na 100 g 67 g sacharidů, což je hodně a tak je dobré tímto sirupem pouze sladit po čajových lžičkách. Výhoda javorového sirupu je, že obsahuje také 212 mg draslíku, 102 mg vápníku a 21 mg hořčíku. Železa obsahuje už jen 0,1 mg.
Zajímavosti o javorovém sirupu:
- Severní Amerika je jediné místo kde se javorový sirup vyrábí.
- Quebec je největším producentem javorového sirupu a vyrábí se zde 93% celkové produkce Kanady.
- V Roce 1986 Quebec vyprodukoval 21 milionů 9,5 milionu kg javorového sirupu a v roce 2003 to bylo už 39 milionů kg.